1.
Gorzelnia przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed rozpoczęciem produkcji alkoholu etylowego, pisemną informację o zamierzonej produkcji alkoholu etylowego.
2.
Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera następujące dane:
1)
okres objęty informacją;
2)
planowaną godzinę rozpoczęcia i zakończenia pracy gorzelni;
3)
planowaną liczbę zacierów na dobę;
4)
planowane rodzaje i ilości surowców używanych na każdy zacier;
5)
planowaną godzinę rozpoczęcia i zakończenia destylacji;
6)
planowaną godzinę przekazywania alkoholu etylowego z naczynia pośredniczącego do magazynu;
7)
planowane terminy przerw w produkcji.
3.
W przypadku zmiany w produkcji alkoholu etylowego, wynikającej ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.