1.
Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 midx2 lub kubatury 5 000 midx3.
2.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
1)
od budynków wykonanych z materiałów:
a) palnych - 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m;
a) palnych - 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m;
2)
od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
3)
od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;
4)
od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;
5)
od lasów i terenów zalesionych - 100 m;
6)
między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.
3.
Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych.
4.
Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.