1)
miejsca pobytu:
a) budynek i jego otoczenie - bez barier architektonicznych,
b) pokoje mieszkalne w budynkach wielokondygnacyjnych bez wind - usytuowane na parterze,
c) pokoje mieszkalne, nie więcej niż trzyosobowe, z tym że:
– pokój jednoosobowy - nie mniejszy niż 9 m2,
– pokój dwu- i trzyosobowy - o powierzchni nie mniejszej niż po 6 m2 na osobę,
– pokoje mieszkalne - wyposażone w łóżko lub tapczan, szafę, stół, krzesła i szafkę nocną dla każdej osoby,
d) następujące pomieszczenia:
– pokój dziennego pobytu służący jako jadalnia,
– pomieszczenie pomocnicze do prania i suszenia,
– jedną łazienkę dla nie więcej niż 5 osób i jedną toaletę dla nie więcej niż 4 osób, wyposażone w uchwyty ułatwiające korzystanie z tych pomieszczeń;
a) budynek i jego otoczenie - bez barier architektonicznych,
b) pokoje mieszkalne w budynkach wielokondygnacyjnych bez wind - usytuowane na parterze,
c) pokoje mieszkalne, nie więcej niż trzyosobowe, z tym że:
– pokój jednoosobowy - nie mniejszy niż 9 m2,
– pokój dwu- i trzyosobowy - o powierzchni nie mniejszej niż po 6 m2 na osobę,
– pokoje mieszkalne - wyposażone w łóżko lub tapczan, szafę, stół, krzesła i szafkę nocną dla każdej osoby,
d) następujące pomieszczenia:
– pokój dziennego pobytu służący jako jadalnia,
– pomieszczenie pomocnicze do prania i suszenia,
– jedną łazienkę dla nie więcej niż 5 osób i jedną toaletę dla nie więcej niż 4 osób, wyposażone w uchwyty ułatwiające korzystanie z tych pomieszczeń;
2)
wyżywienia:
a) co najmniej 3 posiłki dziennie, w tym posiłki dietetyczne, zgodnie ze wskazaniem lekarza,
b) przerwę między posiłkami nie krótszą niż 4 godziny, przy czym ostatni posiłek nie wcześniej niż o godzinie 18:00,
c) dostępność do drobnych posiłków i napojów między posiłkami,
d) możliwość spożywania posiłków w pokoju mieszkalnym, w razie potrzeby karmienie;
a) co najmniej 3 posiłki dziennie, w tym posiłki dietetyczne, zgodnie ze wskazaniem lekarza,
b) przerwę między posiłkami nie krótszą niż 4 godziny, przy czym ostatni posiłek nie wcześniej niż o godzinie 18:00,
c) dostępność do drobnych posiłków i napojów między posiłkami,
d) możliwość spożywania posiłków w pokoju mieszkalnym, w razie potrzeby karmienie;
3)
utrzymania czystości:
a) środki higieny osobistej, środki czystości, przybory toaletowe i inne przedmioty niezbędne do higieny osobistej,
b) sprzątanie pomieszczeń w miarę potrzeby, nie rzadziej niż raz dziennie.
a) środki higieny osobistej, środki czystości, przybory toaletowe i inne przedmioty niezbędne do higieny osobistej,
b) sprzątanie pomieszczeń w miarę potrzeby, nie rzadziej niż raz dziennie.