1.
Pracownicy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, wyznaczeni przez Prezesa Urzędu, są uprawnieni do nadzorowania, po okazaniu legitymacji służbowej oraz doręczeniu upoważnienia, o którym mowa w art. 13 upoważnienia do przeprowadzenia kontroli, kontroli przeprowadzanych na terenie kraju w celu sprawdzenia ich prawidłowości.
2.
Przed przystąpieniem do wykonywania nadzoru pracownik, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany okazać legitymację służbową kontrolowanemu przedsiębiorcy lub osobie przez niego upoważnionej oraz inspektorom przeprowadzającym kontrolę, a także doręczyć upoważnienie kontrolowanemu przedsiębiorcy lub osobie przez niego upoważnionej.
3.
Do wykonywania nadzoru, o którym mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 15 zasady przeprowadzania kontroli ust. 1, art. 16 uprawnienia inspektora w toku kontroli ust. 1 pkt 1-4, pkt 6-9 i pkt 12, ust. 2 i 3, art. 17 uprawnienia inspektora do wstępu i poruszania się na terenie jednostki kontrolowanej, art. 21 protokół z czynności przeprowadzonych w toku kontroli i art. 22 ochrona prawna pracowników Inspekcji w związku z wykonywaniem czynności kontrolnych.
4.
Pracownik, o którym mowa w ust. 1, może dokonać zabezpieczenia dowodów na czas niezbędny do realizacji zadań wykonywanego nadzoru.
5.
Z przeprowadzonych czynności pracownik sporządza protokół kontroli oraz raport służbowy. Przepisy art 20-21a stosuje się odpowiednio.
6.
W przypadku gdy pracownik, o którym mowa w ust. 1, stwierdzi nieprawidłowości w postępowaniu kontrolnym, wydaje inspektorowi zalecenie niezwłocznego usunięcia tych nieprawidłowości.
7.
Prezes Urzędu kieruje do właściwego wojewódzkiego inspektora zalecenia, jeżeli jest to niezbędne w celu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości w postępowaniu kontrolnym.
8.
Wojewódzki inspektor jest obowiązany poinformować Prezesa Urzędu, w wyznaczonym terminie, o sposobie wykonania zaleceń, o których mowa w ust. 7.