1)
okresowe monitorowanie oraz ocenę skuteczności kontroli spełniania przez produkty ogólnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa, z uwzględnieniem rodzajów kontrolowanych produktów i badanych zagrożeń;
2)
opracowywanie okresowych planów kontroli produktów w zakresie spełniania ogólnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i monitorowania ich realizacji;
3)
prowadzenie postępowań w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów;
4)
prowadzenie rejestru produktów niebezpiecznych oraz gromadzenie danych o produktach, które nie spełniają szczegółowych wymagań dotyczących bezpieczeństwa;
5)
gromadzenie informacji dotyczących bezpieczeństwa produktów, przekazywanie ich właściwym organom oraz monitorowanie sposobu wykorzystania tych informacji;
6)
gromadzenie przekazywanych przez producentów i dystrybutorów powiadomień, o których mowa w art. 12 współpraca producentów i dystrybutorów z organem nadzoru i wojewódzkim inspektorem Inspekcji Handlowej, ust. 3.